Barf alapok
Barf - hogyan is kezdjük el
Mit tartalmaz egy Barf étrend:
- ~40% húsos csont (pl. farhát, nyak, mellcsont...)
- ~40% csont nélküli hús pl.: nyesedékhús, darált hús csont nélkül, combfilé Ide tartozik még: szív (max. napi 10%-ban adj), zúza, zöldpacal, bőr, zsír, gége, nyelv, gyomor, belek, tüdő (de ne csak ezek tegyék ki a teljes húsadagot)
- ~10% belsőség, ennek a fele máj (máj, vese, lép, tőgy, here)
- ~10% zöldség, gyümölcs
- Étrend-Kiegészítők (olajok, porok)
Ezek az arányok nincsenek kőbe vésve, mindenki saját kutyájával fogja kitapasztalni, mi a számára megfelelő.
A székletből tudhatjuk, ha túl kemény, porzós, akkor valószínűleg a csontosból kevesebb, míg húsból több, ha viszont túl híg akkor több csontost kell adni a kutyusnak!
Azt is vedd figyelembe, hogy egy farháton jóval több husi van, mint egy nyakon vagy mellcsonton!
Mi a napi adag:
Felnőtt kutyáknál az ideális testsúly 2-4 %-ával etetünk
Egy nagy testű átlagos mozgásigényű kutyusnak valószínűleg elég lesz a 2%, míg egy kistestű, vagy nagy mozgásigényű kutyusnak akár 3-4% is kell.
Ha többször etetsz egy nap akkor ezt a mennyiséget osztod el annyi felé ahányszor etetsz.
Kölyök kutyáknál, a várható felnőttkori súlya alapján számolunk, amennyiben ezt nem tudjuk, akkor az alábbi táblázat szerint, az aktuális testsúly %-ában:
2-4 hónapos: 8-10%
4-6 hónapos: 6-8 %
6-8 hónapos: 4-6 %
8-12 hónapos: 3-4 %
12-hónapos kortól: 2-3 %
Minden kutya egyedi, ezért ezek a számok irányadóak, ennél lehet többet vagy kevesebbet is adni, a saját kutyádra szabva.
Milyen húsokkal kezdjünk?
Kezdésnek könnyen emészthető fehér húsokat válasszunk: csirke, nyúl vagy bárány és fokozatosan vezessük be hétről hétre a nehezebben emészthető húsokat.
Hogyan:
Fő a fokozatosság! Ne egyszerre akarjunk neki mindent adni, hanem hétről hétre, fokozatosan vezessük be a különböző hús fajtákat a legkönnyebben emészthető fehér húsokkal kezdve a nehezebben emészthető vörös húsokig, hogy a kutya gyomorsava kellően megerősödjön!
Az átállás viszont legyen radikális. Ha akarsz tarthatsz egy koplalónapot, vagy hagyj ki egy étkezést és a következő adag már csak nyers legyen.
Az első 1-2 hétben 50-50%ban adunk csontos húst és csont nélküli húst. Esetleg még zöldséget adhatsz neki, de akkor az arányok kicsit módosulnak 45-45% hus, csontos hús, 10% zöldség
A harmadik héten már adhatunk neki valamilyen belsőséget, a negyedik héten jöhet egy új husi és ezután minden héten egy-egy új húsfélét vezetünk be az étrendjébe míg el nem jutunk a nehezebben emészthető vörös és vad húsokhoz, a halakat se felejtsük el!
Ezután már bármit adhatunk neki, arra figyeljünk, hogy egy tányéron belül max. 3 féle fehérje forrás legyen!
Fontos:
- Sertés, vaddisznó hús TILOS, az Aujeszky vírus miatt
- Csontos húst csak nyersen adunk, hőkezelés hatására megkeményedik és szilánkosan törik, ami sérüléseket okozhat a gyomorban
- Tartó csontokat nem adunk
- Nyers burgonya, éretlen paradicsom, avokádó, hagyma TILOS
- Halat és vadhúsokat két hétig fagyasztunk etetés előtt
- Ha teheted ne csak színhússal etess, hagyd rajt a zsírosabb részeket, hiszen a kutya az energiáját elsősorban a zsírokból szerzi, nem a szénhidrátokból!
- Máj: A napi belsőség adag fele legyen, ez a napi adag 5%, mivel a májban magas az A vitamin tartalom, ami zsírban oldódó vitamin, ezért ha túl sokat adunk felhalmozódhat a szervezetben, viszont nem elhagyható!
- Szív: Nem kiválasztó szerv, ezért nem a belsőségek közé soroljuk. A husi a számoljuk, viszont a napi adag max. 10%-a lehet szív, vagy egyszer-egyszer kiválthatjuk a hús adagot vele.